SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala, u 20 sati

Petak, 15. novembar 2019.

 

WORRY LATER

Daniel Nöesig, truba; Thomas Kugi, tenor saksofon

Oliver Kent, klavir; Dušan Novakov, bubnjevi

Uli Langthaler, kontrabas

(Uz podršku Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda)

©Irmin Kerck

Ova džez formacija spaja neke od najaktivnijih muzičara austrijske i evropske džez scene. WORRY LATER sa Oliverom Kentom (klavir), Ulijem Langthalerom (kontrabas), Dušanom Novakovim (bubnjevi), Danielom Nöesigom (truba) i Thomasom Kugijem (tenor saksofon) objedinjuje neke od najboljih solista.

Repertoar ovog ansambla uglavnom čine njihove autorske kompozicije, što im daje osnovu za izvanredne lične izjave i jedinstvene izraze u savremenoj džez muzici. 

Skupa, ovi muzičari predstavljaju jedinstveni program i impresioniraju ne samo svojim solističkim isticanjem, već i osobenim zvukom u ovoj džez formaciji.

Nakon dugogodišnjih angažmana u svim bečkim džez klubovima, WORRY LATER je jedna od najbolje uvežbanih grupa i predstavljaju se kao milozvučan ansambl. Privlače brojnu publiku ne samo u svom gradu i imaju konstantan uticaj na savremene džez muzičare. 

WORRY LATER  bend je svirao na džez festivalima širom Evrope kao i na internacionalnim džez festivalima u Americi, na Kubi, u Izraelu, Kini, Vijetnamu, Tajlandu, Indoneziji, Rusiji, Mongoliji, Meksiku, Tunisu, Ukrajini, Indiji, Nepalu i Južnoj Africi.

Svi koji vole džez, voleće ovaj bend! 

 

DANIEL NÖESIG 

Rođen je 1975. godine u Zamsu (Tirol), u Austriji. 

Počinje da uči muziku kod profesora Aloisa Vierbacha u Feldkirhenu, u Koruškoj, u Austriji, a nastavio je na Državnom konzervatorijumu Klagenfurt kod profesora Lee Harpera. Zatim se preselio u Holandiju i diplomirao na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu kod Jarmoa Hoogendijka, Erika Vloeimannsa i Acka van Roojena

U maju 2000. godine, dobio je master diplomu za muziku na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, sa posebnom napomenom komisije o njegovom izuzetnom muzičkom senzibilitetu. 

Godine 2001. Daniel Nöesig se vraća u Austriju i postaje jedan od najtraženijih trubača austrijske i međunarodne džez scene. 

Daniel Nöesig je sarađivao sa međunarodnim zvezdama kao što su: Joe Zawinul, Sam Rivers, Adam Nussbaum, Karl Ratzer, Lori Williams, Philip Catherine, Bill Evans, Randy Brecker, Danny Grissett, Vicente Archer, Miles Griffith, Gregory Hutchinson, Andy Middleton, Josh Ginsburg, Jure Pukl, Rudy Royston, Michel Godard, Fritz Pauer, Ben Monder, Michael Erian, Rob Bargad, Jonathan Blake, Philip Harper, Adrian Mears, Don Menza, Marianne Mendt, Jake Hanna itd. 

Daniel Nöesig je tražen i za učešće na radijskim i televizijskim emisijama širom sveta, a svirao je na međunarodnim džez festivalima u Holandiji, Danskoj, Engleskoj, Kanadi, Kolumbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Kosovu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Kini, Španiji…

Nagrade: 2000. godine je dobio nagradu za najboljeg solistu Dutch Jazz Competition.

Pedagoški rad: od 2011. godine profesor je džez trube na Državnom konzervatorijumu u Koruškoj, u Austriji; od 2012. godine profesor je džez trube na Akademiji JAM Music Lab, u Beču, u Austriji. Drži radionice za džez trubu u Austriji i u inostranstvu.

 

THOMAS KUGI 

Thomas Kugi je rođen 1964. godine u Filahu, u Koruškoj, u Austriji. Studirao je muziku od 1984. godine u Beču. 

U roku od samo nekoliko godina postao je jedan od najfleksibilnijih, najcenjenijih i najtraženijih austrijskih saksofonista i aranžera sa bezbroj snimljenih numera različitih stilova poput džez, fank, pop i latino muzike, nastupa u televizijskim emisijama, pozorišnim predstavama i koncertima širom sveta. 

Sarađivao je sa međunarodnim super zvezdama kao što su: Chaka Khan, The Pointer Sisters, Michel Camilo, The Surpremes, The Temptations, Gloria Gaynor, Omara Portuondo and Marianne Faithful, Idries Muhammed, Adam Holtzman, Gene Jackson, Craig Harris, Kenny Davis, Matthew Garrison, Craig Harris, Mark Egan, Andy McKhee, Marco Minnemann, Keith Carlock, John Clark, Dave Taylor, Samuel Blaser itd.

Thomas Kugi je, između ostalog, bio član mnogih poznatih austrijskih muzičkih projekata, kao što su: Alegre Correa Group, Erich Kleinschuster Sextet, Marianne Mendt & Band, Erika Pluhar, Dancing Stars Orchester, Upper Austrian Jazz Orchester, Count Basic, Save The Robots, Ostinato, Outreach Orchestra, Dobrek-Brasil, Andre Heller, Kurt Ostbahn, Etta Scollo, Slow Club, Georg Danzer, Stella Jones, Georg Nussbaumer, Beat 4 Feet, Harald Juhnke, Bilgeri a.m.m

Njegov doprinos je bio značajan na albumima koje je snimio sa imenima kao što su: Andre Heller, Kurt Ostbahn, Etta Scollo, Slow Club, Georg Danzer, Uwe Kröger, the young tenors, Stella Jones, Beat 4 Feet, Harald Juhnke i drugi. 

Thomas Kugi je svirao na međunarodnim festivalima džez muzike u Finskoj, Poljskoj, Meksiku, Indoneziji, Južnoj Africi, Americi, Nemačkoj i Švajcarskoj. 

Kao profesor saksofona i big benda radi od 2011. godine u JAM Music Labu, u Beču, u Austriji. Od 2008. godine radi kao profesor na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti, takođe u Beču, u Austriji. Pored toga drži radionice džez saksofona u Austriji i inostranstvu. 

 

OLIVER KENT 

Oliver Kent je rođen 1969. godine u Inzbruku, u Austriji. Učio je klasični klavir kod svog oca Fuata Kenta u Forarlbergu, takođe u Austriji.

Godine 1987. seli se u Beč gde se fokusirao na džez klavir. Ubrzo potom dobio je prve angažmane sa međunarodno priznatim umetnicima kao što su: Karl Ratzer, Art Farmer i Idris Muhammed

U periodu od 1993. do 1995. godine živeo je u Njujorku gde je sarađivao sa trubačima Valerie Ponomarevom i Eddijem Hendersonom.

Oliver Kent je poznati član austrijske/evropske džez scene. Svirao je sa muzičarima kao što su: Sheila Jordan, Leo Wright, David Friedman, Hannibal Marvin Peterson, Mark Murphy, Howard Johnson, Lou Tabakin, Clark Terry, Allan Praskin, Delfayo Marsalis, Concert Jazz Orchestra Vienna, Jazz Big Band Graz, Gans and Roses, Nguyen Le, Ron McClure, Bobby Shew, Pete Yellin, Ingrid Jenson, Alvin Queen, Vincent Herring, Bobby Watson, Jim Pepper, The New York Voices, Take Six, Ed Neumeister, Warren Vache, Wolfgang Muthspiel, Don Menza, Patti Austin, John Hollenbeck, Theo Blackman, Kurt Elling, John Hendricks, Bennie Mauphin, Grant Steward, Dusko Goykowich, Benny Baily, Dzihan & Kamien, Marianne Mendt, Mario Gonzi, Herwig Gradischnig, Roman Schwaller, Jimmy Cobb, Johnny Griffin, Paulo Cardoso, Andy Scherrer, Franko Ambrosetti, Benny Golson, Ferdinand Powell itd.

Svirao je kako na evropskim tako i na međunarodnim festivalima džez muzike u Americi, Turskoj, Meksiku, Mongoliji, Vijetnamu, Indoneziji, Maleziji, Kini, Ukrajini, Južnoj Africi, Srbiji, Švajcarskoj…

Zajedno sa Ulijem Langthalerom osniva WORRY LATER 2008. godine.

Nagrade: 2007. Prva nagrada New German Jazz Award Hans Koller Preis, 2004. Najbolji album godine Hans Koller Preis, 2002. Sajdmen godine.

Kao profesor džez klavira radi od 2002. godine na Konzervatorijumu/Privatnom muzičkom univerzitetu u Beču. Godine 2007/08. je gostujući profesor na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu.

Dodatno organizuje radionice džez klavira u Austriji i inostranstvu.

 

DUŠAN NOVAKOV 

Dušan Novakov je rođen 1970. godine u Pančevu, u Srbiji. U periodu između 1986. i 1988. godine prisustvovao je internacionalnom džez seminaru u Grožnjanu sa Reggijem Workmanom.

Godine 1989. seli se u Austriju. Od 1989. do 1998. studirao je na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu gde je završio i master studije. Studirao je perkusije u periodu od 1996. do 1997. godine na Univerzitetu za umetnost u Roterdamu, u Holandiji.

Zbog svog jakog muzičkog senzibiliteta Dušan Novakov oduševljava publiku na izvanredan način i upravo zato je tražen u mnogim međunarodnim formacijama.

Dušan Novakov je sarađivao sa internacionalnim zvezdama kao što su: Mark Murphy, Oliver Lake, George Cables, John Marshall, Dick Oatts, Don Menza, Kirk Lightsey, Michelle Hendricks, Toninio Horta, Duško Gojković, Valery Ponomarev, Andi Bey, Bread Lealy, Karl Ratzer, Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble, Fernando Correa, Fritz Pauer, Big Band Graz, Frank Lacy, Gregory Porter, Andy Middleton i drugi.

Od 1991. godine, nastupao je na internacionalnim festivalima džez muzike i delio binu sa mnogim poznatim džez ansamblima širom Amerike, Kine, Južne Afrike, Izraela, Austrije, Nemačke, Italije, Francuske, Mađarske, bivše Jugoslavije, Estonije, Poljske i Holandije. 

Kao profesor radi na Bečkom muzičkom institutu na odseku za džez bubnjeve i improvizaciju od 2005. godine. Dodatno organizuje radionice za džez bubnjeve u Austriji i inostranstvu. 

 

ULI LANGTHALER 

Uli Langthaler je rođen 1959. godine u Lincu, u Austriji. Studirao je kontrabas kod Rudolfa Hansena na Konzervatorijumu/Privatnom muzičkom univerzitetu u Beču.

U periodu od 1987. do 1991. godine bio je član ansambla Orchester Der Vereinigten Bühnen Wien, orkestra uključenog u sve glavne muzičke produkcije bečkih pozorišta. 

Uli Langthaler svirao je sa internacionalnim zvezdama kao što su: Joe Zawinul, Richard Österreicher Big Band, Vienna Big Band Machine, HR Big Band, Karl Ratzer, Roland Neuwirth, Leo Wright, Ronny Bourage, Billy Harper, Lev Tabakin, Mike Stern, Frank Gambale, Harri Stojka Express, Ack van Royen, Philip Catherine, Wayne Brasel, Timna Brauer, Rens Niewland, Colours’ N’ People, Coolinger, Heinz v. Hermann Trio and Quintett, Concert Jazz Orchestra Vienna, Wolfgang Muthspiel, Robert Bachner Quintett, Thomas Gansch, Wolfgang Puschnig, Don Menza, Duško Gojković, Ferdinand Povel, Red Holloway, Warren Vaché, Jimmy Cobb, Dee Dee Bridgewater i drugi.

Svirao je kako na evropskim, tako i na internacionalnim festivalima džez muzike u Americi, Turskoj, Meksiku, Kubi, Vijetnamu, Indoneziji, Maleziji, Kini, Ukrajini, Južnoj Africi, Indiji, Nepalu, Srbiji.

Godine 2008. Uli Langthaler osnovao je WORRY LATER bend sa Oliverom Kentom.

Kao profesor kontrabasa, ansambla i improvizacije radi od 1990. godine na Konzervatorijumu/Privatnom muzičkom univerzitetu u Beču, u Austriji, kao i na Muzičkom konzervatorijumu Koruške, takođe u Austriji. Pored toga drži radionice kontrabasa i ansambla u Austriji i inostranstvu.