SZILÁRD MEZEI SEPTET

septet mezei

PONEDELjAK, 4. NOVEMBAR 2013.

Studio M“,

Concert

SZILÁRD MEZEI, viola

ANDREA BERENDIKA, flauta, alt flauta

BOGRAD RANKOVIĆ, alt saksofon, bass klarinet

BRANISLAV AKSIN, trombon

MARINA DžUKLjEV, klavir

ERVIN MALINA, kontrabas

ISTVÁN CSIK, bubnjevi, udaraljke

 

Repertoar septeta se sastoji od kompozicija Silarda Mezeia , u kojima improvizacija ima veliku ulogu. U tim kompozicijama takođe je prisutna izvorna mađarska narodna muzika u smislu inspiracije, kao i savremena seriozna muzika, i aleatorija. Članovi septeta su dugogodisnji saradnici u različitim formacijama Szilárda Mezeia. Nastupali su širom Evrope.

 

SZILÁRD MEZEI

Szilárd Mezei je rođen 12. 02. 1974. u Senti. Nižu i srednju muzičku školu (odsek – violina) završio u Senti i Subotici. Četiri godine studirao kompoziciju na Fakultetu Muzicke Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Erića.

Kao violinista, violista, kontrabasista i kompozitor sa svojim različitim sastavima (od dua do ansambla) od 1990. godine nastupa u više gradova u Evropi, i u Japanu.

Sa tim sastavima svira savremenu improvizativnu muziku, uglavnom svoje kompozicije. Kao kompozitora prvenstveno ga interesuje sprega između improvizacije i kompozicije (takođe i aleatorika Lutoslavskijevskog tipa i kreativna muzika Anthony Braxton-a), džez i narodna muzika. Kao mladi muzičar sledi put György Szabados-a i Béla Bartók-a. Aktivno se bavi i pozorišnom muzikom, stalni je saradnik svetski poznatog koreografa kanjiškog porekla, Jožefa Nađa. Autor je više od 40 autorskih muzika za pozorišne predstave.

Svira i autentičnu narodnu muziku i improvizativnu muziku na bazi narodne muzike na narodnim instrumentima oud i kobza.

Svirao na koncertima sa svojim sastavima u zemlji i u inostranstvu (Mađarska, Slovenija, Poljska, Engleska, Austrija, Nemačka, Francuska, Italija, Belgija, Japan).

Izdao je do sada preko 30 CD i 2 LP izdanja kod različitih izdavačkih kuća u Mađarskoj, Engleskoj, Portugaliji, Švedskoj, Poljskoj, Kanadi, Francuskoj, Litvaniji i u SAD.

Muziku komponuje uglavnom za svoje različite sastave, i na kamerne sastave. Autor je više od 200 kompozicija.

Nagrade:

1996. Düsseldorfer Altstadt Herbst, Posebna nagrada za improvizaciju (u duetu sa pijanistom Valentinom Cesnjevar), Dizeldorf, Nemačka.

1998. Međunarodna Tribina Kompozitora, Beograd, Treća nagrada (studentska kategorija) za kompoziciju (TRIO) za flautu, klavir i udaraljke.

2000. Sterijina nagrada za muziku u predstavi „Pripitomljavanje“ Novosadskog pozorišta

2004. 54. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Subotica, nagrada za muziku u predstavi „Via Italia“ Novosadskog pozorišta.

2009. Nagrada „Joakim Vujić“ za muziku u predstavi „Bura“ Narodnog pozorišta u Nišu.

2009. Nagrada FORUM kuće „Vojvođanska umetnička nagrada“ za dosadašnje stvaralaštvo na polju muzike.

2010. Sterijina Nagrada za muziku u predstavi „Ruža iz Kišinjeva“, pozorišta „Kosztolányi Dezső“, Subotica.

2012. nagrada za najbolju muziku za muziku u predstavi „Maret The Sade“ Novosadskog pozorišta na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Član je Udruženja kompozitora Srbije, i, takođe, član Organizacije „Győrfree“ (Radionica za džez, improvizovanu – savremenu- i narodnu muziku), Mađarska.

Kao predavač i učesnik sarađivao u više radionica za improvizovanu muziku, kao i u radionicama za intuitivnu muziku na kursevima za razvoj ličnosti. Često svira zajedno sa istaknutim muzičarima improvizovane muzike u zemlji i inostranstvu. Tekstove o muzici objavio u časopisima Orbis (Kanjiža), Új Symposion (Novi Sad), i Műhely (Đer, Mađarska).

Trenutno vodi Mezei Szilárd Trio/Quartet, Mezei Szilárd Septet i Mezei Szilárd Ensemble, i sarađuje u više formacija (duo, trio, itd.) savremene improvizovane muzike (i.o. Briscoe – Mezei – Guazzaloca Trio (IT-SRB) Michael Jerfy Stevens – Szilárd Mezei Duo (SAD-SRB), Mezei – Hemmersam – Stevens Trio (SAD-DK-SRB), DUH Quartet (D-H-SRB).