NOVOSADSKI OLD GOLD. J.A.Z.Z..FESTIVAL 2003

.K u l t u r n i.. c e n t a r.. N o v o g.. S a d a

n o v e m b a r..
25.
26.
27.
28.
29.
LADISLAV FIDRI QUINTET
s u b o t a  -  2 9.  n o v e m b a r  - 2 2 h  -  P o z o r i š t e   m l a d i h
LADISLAV FIDRI QUINTET

.kafe klub SCENA
.Pozorište mladih

QUARTET PLUS
MATHILDA LEKO & JOHANNES THOMA
DANILOV DOŽIVLJAJ BEČA

.klub TREMA - SNP

OLD GOLD HOUSE BAND
. J.A.M..S.E.S.S.I.O.N.

 
p r o d u k c i j a

LADISLAV FIDRI QUINTET
Hrvatska

Ladislav Fidri
truba
Saša Nestorović
saksofon
Miloš Krstić
klavir
Ratko Divjak
bubnjevi
Mladen Baraković
bas

LADISLAV FIDRI QUINTETLadislav Fidri
truba

 


Saša Nestorović
saksofon

 


Miloš Krstić
klavir

 


Ratko Divjak
bubnjevi

 


Mladen Baraković
bas

 


LADISLAV FIDRI (truba, fliglhorn, aranžer, kompozitor, dirigent) rođen je 30. maja 1940. godine u Osjeku. Solista je Big Benda RTV Hrvatske u Zagrebu već više od 40 godina. Takođe je 9 godina vođa "Audi Big Banda" iz Ingolstadta u Nemačkoj. Nastupao je na većini jazz festivala u Evropi. Bio je član Gerry Malligan Međunarodnog Big Banda u Evropi a takođe je sarađivao i sa Clark Terry Big Bandom 1974. Bio je vođa malih ansambala kao i Big Bendova. Snimio je preko 10 LP-ja a svirao je ili snimao sa muzičarima kao što su: Lucz Thopmson, Zoot Sims, Ernie Wilkins, Sall Nistico, Gianni Basso, Leo Wright, Art Farmer, Maynard Ferguson, Duško Gojković, Buck Clayton, Kay Winding, Curtis Fuller, Slide Hampthon, Albert Mangelsdorf, Erich Kleischuster, John Lewis, Nall Waldron, Art Taylor, Danny Rischmond, Sam Jones, Aladar Pege, itd. Sada se bavi "Jazz Art Quartetom" i u poslednje vreme sarađuje sa pijanistom Dugh Bickelom, basistom Rocky Knauerom i bubnjarem Rick Hollanderom. Trenutno vodi sopstveni Quintet.

SAŠA NESTOROVIĆ je rođen 1964. godine u Zagrebu. Muzičku akademiju završio je 1989. u Zagrebu. Za vreme muzičkog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade ("Darko Lukić", "Milka Trnina" - koju deli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona, "Judita"…). Od 1989. je stalni član "Zagrebačkog kvarteta saksofona", sa kojim nastupa širom Evrope i SAD. 1999. godine nastupio prvi put sa "Acezantez-om", ansamblom za savremenu muziku, čiji je član i danas. Uporedo sa ovim deluje kao jazz muzičar. Priznanja Hrvatske Glazbene Unije za najistaknutijeg tenor i sopran-saksofonistu u 1997, 1998. i 1999. potvrdio je i 1999. godine sudelovanjem u Big Bandu Europske Radio Unije (EBU Big Band) u Montrealu, gde je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih jazz sastava (Big Band HRT, Zagreb Jazz Portrait, Cool Date...).

MILOŠ KRSTIĆ je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti - Odsek kompozicija u Beogradu, a usavršavao se na Centro De Investigacion Ydesarallo da la Musica Cubana u Havani 1990. Završio je Majstorsku akademiju na Illinois University At Edwardswille-u 1995. Specijalista za be-bop, swing, blues i afro-cuban. Komponovao je diptih za simfonijski orkestar Introdukcija i alegro, solo pesme i horsku svitu na stihove Vaska Pope, svitu za klavir Veliki crnac, kompozicije za veliki jazz orkestar Mike by Moonlight i više desetina kompozicija za mali jazz orkestar. Svirao je sa mnogim jazz-ansamblima: Teddy Edwards Quartet, Alvin Queen Quartet, Be-Bop Buffers of Arizona, Leo Wright Quartet, Hannes Beckman Quartet, Gut-Marković Sextet, Zagrebački Jazz Quintet, Ivan Švager Sextet... Održao je veliki broj samostalnih koncerata u skoro svim evropskim gradovima, kao i u Americi, nastupio na značajnim festivalima: Hag, Drezden, Havana, Prag, Hanover, Sofija, Segedin, Istambul, Zagreb, Ljubljana, Bled, Skoplje, Novi Sad, Beograd... Objavio je knjige: Jazz praktikum (1986, `87. i `91.), Top Bird (1989.) Vek džeza - od Sent Luisa do Beograda (2002.). Dobitnik je nagrade na Anual Music Conference 1988. (Tucson, Arizona). U saradnji sa Alvin Queenom, Clark Terryem, Tonny Scottom, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Big Bandom RTS-a i dr. snimio preko 20 ploča.

RATKO DIVJAK je rođen 1947. godine u Vukovaru, Hrvatska. Poslednjih 25 godina deo je evropske i američke jazz scene (California Jazz Fest, Los Angeles, Monterey, Sacramento, Montreux, Berlin, Bolonja). Svirao je sa najznačajnijim jazz umetnicima: Boško Petrović, Duško Gojković, Stjepko Gut, Peter Ugrin, Art Farmer, Stan Getz, N.H.Oe. Pedersen, Albert Mangelsdorf, Tony Coy, Gary Burton, Sal Nistico, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Passo, Dave Libman i drugima. Tri puta svirao je sa EBU Big Bandom. Od 1975. član je Big Benda RTV Slovenije. Snimio više od 30 jazz CD-a i LP-a.

MLADEN BARAKOVIĆ je rođen u Zagrebu 1950. gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu. Kasnije studira fakultete koji nisu u direktnoj vezi sa muzikom, ali se vrlo rano počinje baviti rok muzikom (1960-ih) svirajući bas gitaru u grupama "Dječaci" i "Vizije" Kiće Slabinca. Krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama se bavi muzikom potpuno profesionalno. Član je mnogih istaknutih sastava onog vremena ("Sastav Dražena Boica", "YU jazz rock selekcija", "Supersesion band", te kasnije postave grupe "Time" te "Lambert`s shop"). Radi kao studijski muzičar u tadašnjem Jugotonu. Sarađuje u pozorišnim projektima, snimanjima muzike za brojne filmove i reklame. Od 1978. intenzivnije se bavi jazz muzikom, te počinje svirati kontrabas kao samouk. 1985. se zapošljava u zagrebačkom Kazalištu "Komedija". U jazz muzici je vrlo uspešan i gotovo da nema jazista i jazz sastava u Zagrebu sa kojim nije sarađivao: Boško Petrović, Damir Dičić trio, Laci Fidri kvartet, Hot clab Zagreb, Big bendovi HRT-a, HGZ-a, HV-a, Cool date Jasne Bilušić, zatim Cubismo, Cute, Tamara Obrovac, Lidija Bajuk..) 1996. prelazi iz Kazališta u Big bend HRT-a, čiji je i danas član. Stalni je član satava "Boilers" kvartet, "Boilers all stars", "Matija Dedić trio", "Ladislav Fidri kvartet" te "Darko Jurković kvarteta". Dobitnik je 6 Statusa - nagrade HGU-a za najboljeg instrumentalistu godine (tri puta za kontrabas i tri puta za bas gitaru. Sedam puta boravio u USA, Now Jersey. Nastupao u Sloveniji, Austriji, Italiji, Nemačkoj ("Boilersi" bili predgrupa na turneji Benny Golsnon-Keny, Burell kvintetu), Norveškoj, Velikoj Britaniji (u izboru engleskog Timesa grupa "Boilers" proglašena za najbolji muzički događaj sezone 98/99. 2002. godine bio član EBU Big Banda u Budimpešti. Nastupao u državama bivše Jugoslavije (Skoplje, Niš, Valjevo, Novi Sad, Beograd, Subotica, Podgorica, Sarajevo, Mostar). Svirao je sa mnogim stranim muzičarima (Csaba Dezzö, Georgij Garanjan, Kay Winding, Dave Homan, Chugi Varter, Mike Ellis…).


naslovna strana..|..program..|..o učesnicima..|..jazz meeting..|..jam session..|..izložbe..|..workshop..|..film
ko je ko..|..održavanje festivala omogućili su..|..linkovi..|..festival 1999..|..festival 2000..|..festival 2001..|..festival 2002..|..P R E S S..|..KONTAKT
Copyright:.Kulturni centar Novog Sada 1999-2003..........................................................................s e r k l : design
KULTURNI CENTAR NOVOG SADATXT + PHOTOTXT + PHOTOTXT + PHOTOUTORAKCETVRTAKSUBOTAPETAKSREDAWWW.WORLDMUSICNET/TRILOK