NOVOSADSKI OLD GOLD. J.A.Z.Z..FESTIVAL 2003

.K u l t u r n i.. c e n t a r.. N o v o g.. S a d a

SREDA
n o v e m b a r..
25.
26.
27.
28.
29.
BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA
s r e d a  -  2 6.  n o v e m b a r  - 2 3 h  -  S t u d i o   M
BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

.kafe klub SCENA
.Pozorište mladih

QUARTET PLUS
MATHILDA LEKO & JOHANNES THOMA
DANILOV DOŽIVLJAJ BEČA

.klub TREMA - SNP

OLD GOLD HOUSE BAND
. J.A.M..S.E.S.S.I.O.N.

 




p r o d u k c i j a
BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA
Mađarska

Fekete-Kovács Kornél - fliglhorn
Csejtey Ákos
- sopran i alt saksofon, flauta
Kollmann Gábor
- alt saksofon, klarinet
Zana Zoltán
- tenor saksofon, klarinet
Zsári Tamás
- tenor saksofon, klarinet
Varga György
- bariton saksofon, klarinet, bas klarinet
Friedrich Károly
- trombon
Almási Attila
- trombon
Skerletz Gábor
- trombon
Nagy Viktor Dániel
- bas trombon
Puskás Csaba
- prva truba, fliglhorn
Ducsai Szabolcs
- truba, fliglhorn
Hámori János
- truba, fliglhorn
Csizmadia Dávid
- truba, fliglhorn
Cseke Gábor
- klavir, klavijature
Hárs Viktor
- kontrabas, bas
Pusztai Csaba
- bubnjevi
Dés András
- udaraljke
Fehér Géza
- gitara

Dirigent: Fekete-Kovács Kornél

Tonmajstor: Rozgonyi Péter
Tehničar: Janzó Ádám

BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

www.bjo.hu


Fekete-Kovács Kornél
dirigent, fliglhorn


Kollmann Gábor
alt saksofon, klarinet


Csejtey Ákos
sopran i alt saksofon, flauta


Varga György
bariton saksofon, klarinet, bas klarinet


Zana Zoltán
tenor saksofon, klarinet


Zsári Tamás
tenor saksofon, klarinet


Almási Attila - trombon


Nagy Viktor Dániel - bas trombon


Ducsai Szabolcs - truba, fliglhorn


Hámori János - truba, fliglhorn


Puskás Csaba
prva truba, fliglhorn


Pusztai Csaba - bubnjevi


Cseke Gábor - klavir, klavijature

BUDIMPEŠTANSKI JAZZ ORKESTAR (BJO) je osnovan 1998. godine. To je ansambl u kome sviraju vrhunski jazz muzičari sa profesionalnim menadžmentom. BJO je veoma prisutan na domaćoj jazz sceni (Kecskemét Jazz Fesztival, Szombathelyu Jazz Napok, Hódmezovásárhhelyi Zenei Napok, Pepsi Sziget…), u jazz klubovima. Mađarski radio je uživo prenosio koncert koji su izveli povodom 100-godišnjice rođenja Djuka Elingtona. Na International Buda Stage 1999. godine su imali trodelnu sesiju kroz koju su izveli dela od Elingtona do danas. Među brojnim nastupima koje su imali posebno se izdvaja koncert sa Mađarskom filharmonijom i Državnim horom, koji je realizovan 2000. godine, kada je Filharmonija na svoj repertoar postavila delo D. Elingtona "Sacred Concert". Ovaj nezaboravni koncert je izveden pod dirigentskom palicom Johna Hoybe, dirigenta iz Danske, a tom prilikom je gostovala i Elenor Johanson, sopran iz Švedske. Isto delo su izveli 2003. godine na Prolećnom festivalu u Budimpešti sa poznatim saksofonistom Dave Libmanom. BJO je uspešno sarađivao sa izvrsnim D. G. Lumuto, trombonistom iz Italije prillikom gostovanja u Kulturnom institutu Franko Donatoni Sweet Basil u Italiji. U saradnji sa svetski poznatim mađarskim dirigentom Eötvös Peterom izveli su delo Paris-Dakar i snimili CD. BJO je doživeo veliki uspeh 2002. godine na Dobos fargsang festivalu. U julu 2003. BJO je nastupao na Montreux Jazz Festivalu.
Najvažniji nastupi članova Budimpeštanskog jazz orkestra: Međunarodno udruženje škola jazza, European Broadcasting Union, Brande International Music Workshop orchestra, Juniorsko jazz takmičenje, Svetska izložba u Hanoveru, Jazz studio u Nirnbergu, Mađarski dani u Hamburgu, Jazz festival u Luganu, Jazz festival ''La villette'' u Parizu, Evropska turneja Omladinskog jazz orkestra 2002.
Za više informacija -e-mail: [email protected]

O NEKIM ČLANOVIMA BJO

FEKETE-KOVÁCS KORNÉL je jedan od osnivača i umetnički derektor Budimpeštanskog jazz orkestra. Predaje trubu na Jazz odseku Muzičke Akademije Franc List. U toku svoje karijere svirao je u nekoliko čuvenih jazz orkestara, kao što su Međunarodna asocijacija škola jazza, European Broadcasting Union i Brande International Music Workshop Orchestra. U novembru 1999 napravio je svoj prvi album ''Childhood Around 2000'' sa svojim bendom, Black Smith Workshop. 1993. Kornel je osvojio prvo mesto na Juniorskom jazz takmičenju u Krakovu, u Poljskoj, sa svojim orkestrom, a svojim ličnim nastupom zaslužio nagradu ''Najbolja truba''. 2000. godine dobio je ''Nagradu za predstavljanje i upoznavanje sa mađarskim kompozitorima'' od Artisjus Muzičke Fondacije. Kao studijski muzičar svirao je na oko 100 albuma sa najpoznatijim mađarskim umetnicima, poput Preser Gabora, Horvat Čarlija...

SEKCIJA SAKSOFONA

KOLLMANN GÁBOR rođen je 1970. godine u Šopronu, 1976-1986. učio u Muzičkoj školi u Šopronu. Između 1995. i 1999. godine studirao je na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti. Bio je privatni đak Borbelji Mihalja 1994-1995, a Jari Šokala 1998. godine. Od 1995. svira u više orkestara, na albumima Pege Kvarteta i Blaho Atila Kvarteta. Gabor je svirao u Nemačkoj na Svetskoj izložbi u Hanoveru, u Jazz studiju u Nirnbergu i u Minhenu na Mađarskom institutu. Po njegovom mišljenju ''najvažnija stvar za duvača je da svira u big bendu. U Budimpeštanskom jazz orkestru imam priliku da sarađujem sa mnogim bivšim kolegama iz škole i prijateljima, tako da je to od velikog značaja za mene.''

CSEJTEY ÁKOS je rođen u Budimpešti 1967. godine. Od 1985. do 1986. godine učio je muziku u muzičkoj školi ''Railway'', a 1988-1992. godine i na Jazz odseku Muzičke Akademija Franc List. Svirao je u nekoliko orkestara od 1990, kao što su Pege Kvartet, Fusio Kvartet, Black Smith Workshop sa Fekete-Ferenc Kovačom a sarađivao je i na mnogim albumimma sa poznatim umetnicima. Pored mađarskih festivala učestvovao je i na vodećim međunarodnim manifestacijama: Mađarski dani u Hamubrgu, Jazz festival u Luganu, Švajcarska.

VARGA GYÖRGY je rođen 1972. godine u Njireghaza. Učio je u muzičkoj školi u Segedinu 1986-88. godine, a u Mađarskoj vojnoj muzičkoj školi 1988-90. godine. 1998. dobio je diplomu Muzičke Akademije Franc List. Svira u Mađarskom vojnom orkestru od 1990. godine a bio je i član orkestra Sigligeti teatra u Šolnoku i Bem big benda. Sarađivao je na nekoliko albuma klasične i pop-rock muzike.

ZANA ZOLTÁN rođen je 1976. godine u bivšoj Istočnoj Nemačkoj u Haleu. Počeo je da svira klarinet u Bartok Bela muzičkoj školi u Miškolcu, a posle utiska koji je na njega ostavio LP Čik Korije njegovo interesovanje se okrenulo prema jazzu. Studirao je na Muzičkoj Akademiji Franc List do 2000. godine. Osvojio je prvo mesto na takmičenju saksofonista Mađarskog radija "Ablakos Lakatos Dezso". Iste godine napravio je svoj prvi album ''First Steps'' sa Baco Kristofom. Njegova druga ploča ''Opposite Forces'' napravljena je sa Electric Jazz Force.

ZSÁRI TAMÁS rođen je 1969. godine u Budimpešti. Po završetku muzičke škole odlazi na Muzičku Akademiju Franc List. Naravno na Jazz odsek, zato što kaže: ''teško je ne učiti i ne svirati jazz kada neko nauči da svira na saksofonu''. Takođe svira i klarinet i flautu. Član je Pege Kvarteta i svirao je na njihovom albumu iz 1996. Od 2001. član je Budimpeštanskog jazz orkestra, kao što kaže: ''Iskreno govoreći, najveće muzičko iskustvo mog života doživeo sam sa ovim orkestrom''.

TROMBONSKA SEKCIJA

ALMÁSI ATTILA je rođen 1972. godine u Hódmezovásárhely gde je i učio muziku između 1982. i 1988. godine, kao i u Segidinu 1992-94. Trenutno studira na Muzičkoj Akademiji Franc List. Od 1986. godine član je Promenade Dixieland benda iz Hódmezovásárhely, sa kojim je posetio skoro sve evropske zemlje. Kulturna delatnost ovog orkestra donela im je Pro Urbe nagradu Hódmezovásárhely. Svirao je 1999. godine sa Molnar Dixieland Bendom u SAD. Član je nekoliko mađarskih sastava: Beaver combo, Besenzo Blues band, Mama killed a chicken, Jazz Steps, Cherhati Band.

NAGY VIKTOR DÁNIEL je rođen 1975. godine u Budimpešti. Učio je muziku u muzičkoj školi "Weiner Leo" (1991-96) a na Muzičkoj Akademiji "Franc List" do 2000. Osvajao je nagrade na Srednjoškolskom takmičenju u Debrecinu svake godine od 1997. do 2000. godine. 1998. i 2000. godine osvojio je drugo mesto na takmičenju Zilcz-Balogh na Muzičkoj Akademiji. Od 1996. godine bio je član "Dohnanyi Erno simfonijskog orkestra" dve godine, svira sa Mađarskim simfonijskim orkestrom i u Bem Big bendu od 1998. godine. Svirao je na nekoliko albuma sa Dohnanyi Erno simfonijskim orkestrom i sa Duvačkim ansamblom Muzičke Akademije.

TRUBAČKA SEKCIJA

DUCSAI SZABOLCS rođen je 1975. godine u Budimpešti. Započeo je muzičko obrazovanje 1990. godine u muzičkoj školi Sent Ištvan, gde je učio klasičnu trubu. Od 1995. studirao je na Muzičkoj Akademiji Franc List do 2000. kod Fekete-Kovač Kornela. Bio je član grupa Tax Free, Ladanybene i Cool Miners. Takođe je svirao u Royal Big Bandu i Bem Big Bandu. Jazz je njegov omiljeni žanr kroz čiji improvizujući karakter može da se iskaže.

HÁMORI JÁNOS je rođen 1977. godine u Sekešfehervaru. Započeo je muzičko obrazovanje na muzičkoj školi Hermann Laslo u Sekešfehervaru, a trenutno studira na Muzičkoj Akademiji Franc List kod Fekete-Kovač Kornela. Svirao je u nekoliko orkestara: Latin Combo, Cool Miners, Jazz Steps, Voyager. Snimao je sa gudačkim orkestrom Herman Lasla, Cotton Club Singersima itd.

PUSKÁS CSABA je rođen 1973. godine u Budimpešti. Posle muzičke škole "Bartok Bela" studira muziku na Muzičkoj akademiji "Franc List", koju završava 1999. godine (klasična truba). Svirao je klasičnu muziku pre Budimpeštanskog jazz orkestra sa nekoliko bendova: BM Duna simfonijski orkestar, Juventus simfonijski orkestar, Simfonietta Hungarica. 2000. godine na njihov poziv pridružuje sa Budimpeštanskom jazz orkestru sa velikim zadovoljstvom, pošto veoma voli big bend stil.

RITAM SEKCIJA

PUSZTAI CSABA je rođen 1975. godine u Cegledu. Između 1981. i 1989. učio je muziku nu muzičkoj školi Bihari Janoš, a od 1989. do 1993. u Nađkorošu. Po završetku muzičke škole Bartok Bela u Miškolcu 1995. uči pri Muzičkom studiju Kobanyai u Budimpešti. Od 2000. godine studira na Muzičkoj Akademiji Franc List. Svirao je u nekoliko orkestara: Cotton Club Singers, Showder Band, Aquarela Do Brasil.

CSEKE GÁBOR je rođen 1971. godine u Peču, gde je počeo muzičko obrazovanje u muzičkoj školi. Kasnije je bio privatni đak Binder Karolja u Budimpešti, nastavljajući studije na Muzičkoj Akadamiji Franc List. Redovno nastupa na festivalima u Mađarskoj i Rumuniji. Svira sa vodećim mađarskim jazz solistima i bendovima, kao što su Tisa Bea, Berki Tamaš, Muck Ferenc... Predaje u Muzičkom studiju Kobanyai već tri godine. Pridružio se Budimpeštanskom jazz orkestru na poziv Fekete-Kovač Kornela. Najviše voli da improvizuje i kaže da je big bend stil takođe veoma dobar ali težak.


naslovna strana..|..program..|..o učesnicima..|..jazz meeting..|..jam session..|..izložbe..|..workshop..|..film
ko je ko..|..održavanje festivala omogućili su..|..linkovi..|..festival 1999..|..festival 2000..|..festival 2001..|..festival 2002..|..P R E S S..|..KONTAKT
Copyright:.Kulturni centar Novog Sada 1999-2003..........................................................................s e r k l : design
KULTURNI CENTAR NOVOG SADATXT + PHOTOTXT + PHOTOTXT + PHOTOUTORAKCETVRTAKSUBOTAPETAK