NOVOSADSKI OLD GOLD. J.A.Z.Z..FESTIVAL 2003

.K u l t u r n i.. c e n t a r.. N o v o g.. S a d a

n o v e m b a r..
25.
26.
27.
28.
29.
KONTRASAX
p e t a k  -  2 8.  n o v e m b a r  - 2 0 h  -  S t u d i o   M
KONTRASAX

.kafe klub SCENA
.Pozorište mladih

QUARTET PLUS
MATHILDA LEKO & JOHANNES THOMA
DANILOV DOŽIVLJAJ BEČA

.klub TREMA - SNP

OLD GOLD HOUSE BAND
. J.A.M..S.E.S.S.I.O.N.

 
p r o d u k c i j a
KONTRASAX
Nemačka

Christina Fuchs
sopran i alt saksofon, bas klarinet
Romy Herzberg
kontrabas

KONTRASAX

 


Christina Fuchs
sopran i alt saksofon, bas klarinet

 

 

 


Romy Herzberg
kontrabas

 

 

 

 


CD - KontraSax (1995)

 

 


CD - KontraSax plays Gertrude Stein (1998)

 

Duo KONTRASAX
Nastupaju kao fuzija improvizacije i kompozicije. Kontrabas, saksofoni i bas klarinet u njihovom savremenom pristupu stvaraju jedinstveni i veoma lični dijalog. Senzibilan zvuk pripada šarolikoj raznovrsnosti muzike. Duo svira isključivo svoju originalnu muziku, koja se može posmatrati u kontekstu nove improvizovane muzike. KontraSax je nastupao kako na koncertima tako i u produženoj formi: performansi, pozorišna i filmska muzika, recitali, postavke u muzici slika i reči u saradnji sa slikarima, plesačima, performerima i drugim muzičarima. Pored toga bavi se izvođenjem muzike uživo na raznim manifestacijama i radiju, a radi i radio-drame. Najzapaženije ostvarenje KontraSaxa, objavljeno i na CD-u (1998, Jazzhouse Muzik iz Kelna), je 'KontraSax svira Gertrudu Stein'. Ovo ostvarenje im je donelo nominaciju za nagradu Muzičkih kritičara Nemačke. U saradnji sa Renatom Fuhrmann (čita stihove) napravili su interdisciplinarni trio koji se posvetio poetskom radu američke pesnikinje Gertrude Stein. Štampa je ovaj CD opisala sledećim rečima: 'Oba muzičara, Christina Fuchs (sasksofoni i bas klarinet) i Romy Herzberg (kontrabas) su već neko vreme dobro poznati kao instrumentalisti i kompozitori. Ovde nalazimo stapanje kompozicija i improvizacija koje se prepliću oko tekstova Gertrude Stein, koje čita glumica Renate Fuhrmann. Upravo je ova posebna kombinacija zvuka ta koja daje ovim tekstovima njihovu ličnu i jedinstvenu auru.' Ili: 'Romy Herzberg i Christina Fuchs su majstori na svojim instrumentima. Kroz poigravanje zvučnim mogućnostima, oni stvaraju najmanje moguće jedinice zvuka... Ovo je tajna dobre muzike, u kojoj se susreću jazz i nova muzika... Komunikacija je dobra, život je u zvucima; oni zapravo plešu i plaču i vode ljubav i svađaju se i mire i prave čuda.' Uigranost ovog dua je istaknuta i u prikazu iz 1995. povodom njihovog prvog CD-a 'KontraSax' (JazzHouseMuzik, Keln) za koji kritika kaže:
- "Christina Fuchs i Romy Herzberg pripovedaju improvizovane kratke priče. Ovaj duo koji je definitivno usklađen, precizan i senzibilan stvara bogate minijature. CD je snimljen na brilijantan način.'' Jazzpodium, 1995.
- ''Suptilni pristup sva tri izvođača daju fascinantan pogled na multidimenzionalnost pisca i njene društvene kritike'' o CD-u "KontraSax svira Gertrudu Stein". Reinische Post ,1997.
- "Zabavna i supstancijalna muzika koja prevazilazi klišee." Klenkes city magazin, Aachen 1996.
- "Kategorije za ovako originalan dijalog treba prvo izmisliti." Fritz city magazin, Frankfurt 1996.

CHRISTINA FUCHS je rođena 1963. u Minhenu. Odrasla je u Freiburgu a od 1982. do 1986. studira istoriju i nemačku književnost na Univerzitetu u Freiburgu. 1987. je počela da studira jazz harmoniju, kompoziciju i aranžman kod Joachima Ullricha (profesora na Visokoj muzičkoj školi u Kelnu) i kod Siegfrieda Kopfa takođe u Kelnu. Od 1987. radi kao saksofonista, klarinetista i kompozitor sa mnogim ansamblima koji sežu od New Music i pozorišta do improvizovane muzike i jazza. Radi i muziku za pozorište, film, radio i TV produkcije, kao i za CD izdanja. 1992. osnovala je Ujedinjeni ženski orkestar, jazz orkestar posvećen izvođenju originalnih kompozicija. Dobila je radnu stipendiju 'Jazz i književnost' od Federacije Nordrhein Westfalen 1995. a 1997. studira u Kanadi na 'Banff Center for the Arts'. Od 1998. do 2000. učestvovala je na međunarodnom festivalu Big Bend kompozitora i instrumentalista u Vankuveru (sa Hugh Fraserom, Slide Hamptonom, Grahamom Collierom, Philom Nimmonsom). 1999. godine nastavlja da studira u Njujorku sa imenima kao što su Jim McNeely, Maria Schneider, Michael Abene i George RusseII, gde ostaje do 2000. na stipendiji od BMI Programa za kompozitore. 2001/02. bila je pobednik na takmičenju kompozicija 'Jazzart' u Nordrhein Westfalen u Nemačkoj a 2002. dobija i prvu nagradu na takmičenju 'Julius Hemphill Composition Awards'' SAD, u kategoriji velikih ansambala. Ove godine je dobila stipendiju za 'Music Omi International Musician Residency programe' u SAD. Od 1987. Christina Fuchs živi i radi u Kelnu, u Nemačkoj.

ROMY HERZBERG je rođena 1951. u Ratingenu. Živi i radi kao psihoterapeut u Kelnu u Nemačkoj i kao muzičar: svira kontrabas, komponuje, pravi aranžmane - New Music, improvizaovana muzika, jazz. Između 2001. i 2003. bila je na stipendiji studirajući umetnost u školi Engadina Basa u Švajcarskoj. Počela je da se bavi muzikom još 1996. kada je sarađivala sa Blaise Siwula (Njujork) na projektu Agora II. Od 1990. godine član je dua KontraSax sa Christinom Fuchs sa kojom radi na različitim muzičkim i multidisciplinarnim projektima. Izdali su dva CD-a 1995. "KontraSax" i 1998. "KontraSax svira Gertrudu Stein" za koji su bile nominavane za nagradu Muzičkih kritičara Nemačke.

U SARADNJI SA GOETHE INSTITUTOM U BEOGRADU


naslovna strana..|..program..|..o učesnicima..|..jazz meeting..|..jam session..|..izložbe..|..workshop..|..film
ko je ko..|..održavanje festivala omogućili su..|..linkovi..|..festival 1999..|..festival 2000..|..festival 2001..|..festival 2002..|..P R E S S..|..KONTAKT
Copyright:.Kulturni centar Novog Sada 1999-2003..........................................................................s e r k l : design
KULTURNI CENTAR NOVOG SADATXT + PHOTOTXT + PHOTOTXT + PHOTOUTORAKCETVRTAKSUBOTAPETAKSREDA